Kapitel 1: Mad og sundhed
Forside Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5

Hvem bestemmer, hvad vi spiser og drikker? Vi bliver bombarderet med råd og advarsler om madvarer og tilsætningsstoffer. Engang mente man, at flæsk og smør var sundt. Nu skal det indtages med stor varsomhed.

I gamle dage gik viden om mad i arv fra mor til datter. I dag kontrollerer staten, at regler om hygiejne og tilsætningsstoffer osv. overholdes.

I interviewet ”Det er skønt at bide i sin egen rødbede” fortæller Bi Skaarup om sundhed gennem tiderne - og om virksomheder, journalister og "helseprofeter", der forsøger at påvirke os. Hun anbefaler de otte kostråd fra Fødevarestyrelsen.

Klaus Melvin Jensen var med til at grundlægge foreningen Aktive Forbrugere. Han fortæller, hvad man kan gøre, hvis man finder farlige madvarer eller vildledende reklamer - i interviewet ”Vi har ret til at vide, hvad vi propper i munden”.

Der er links til e-nummerlisten med tilsætningsstoffer og en vejledning om, hvordan man kan klage over dårlige fødevarer eller vildledende reklamer.

Artiklen ”Rå kød, polske æg og et beskidt viskestykke” handler om et kontrolbesøg i en bagel-butik og et pizzeria, hvor hygiejnen ikke er i orden – sammen med Morten Lisby fra Fødevarestyrelsen. Hvert år bliver cirka 100.000 danskere syge på grund af bakterier og virus i maden. Læs Fødevarestyrelsens tips til, hvordan man undgår at blive syg af maden.

 

Forlaget Syncope